آمار بانک جهانی نشان میدهد که متوسط سرانه مصرف عناصر کودی در زمینهای زراعی جهان حدود ۱۲۰ کیلوگرم است و اغلب کشورهای توسعه یافته اروپایی میزان مصرف عناصر کودی آنها بالاتر از میانگین جهانی است. بر این اساس، همبستگی زیادی بین مصرف سرانه عناصر کودی و کمبود منابع آب در کشورهای جهان بر اساس این رتبه بندی وجود دارد.
طبق آمار ۲۰۱۳ بانک جهانی، ایران رتبه ۱۱۷ را در مصرف کود دارد، ادامه داد: مجموع مصرف سه عنصر اساسی فسفر، پتاسیم و نیتروژن در دنیا ۱۸۴.۶ میلیون تن بوده است که مصرف این عناصر از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ بهطور میانگین ۱.۵ درصد رشد داشته است و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۱۸ به ۲۰۰ میلیون تن رسد
این در حالی است که ایران با در اختیار داشتن یک درصد تولید جهانی، باید یک میلیون و ۸۴۰ هزار تن از این عناصر را مصرف کند که پس از تبدیل به کود این رقم به ۴.۷ میلیون تن افزایش مییابد. بهعنوان مثال، در سال ۲۰۰۹ که مصرف کود در ایران به چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسید، کمترین واردات غذا اتفاق افتاد و حتی ۵۰۰ هزار تن گندم نیز صادر شد، اما با این حال، در همین سال به ازای هر هکتار ۱۱۵.۵ کیلوگرم عنصرکودی در مزارع ایران پاشیده شد که در مقایسه با آمار سرانه مصرف ۱۱۹ کیلویی جهان، تقریباً به میزان متوسط دنیا مصرف کردهایم. ولی طی این سالها مصرف کودشیمیایی از۳ میلیون تن فراتر نرفته است.
امسال نیز باید سه میلیون کود شامل، دومیلیون و چهار صد هزار تن ازت، ۴۰۰ هزار تن فسفات و۲۰۰ هزارتن پتاس تامین گردد که سهم گلستان در این بخش۱۵۷ هزار و۴۰۴ تن حدود ۵ درصد از برنامه کشاورزی است شامل۱۱۸۹۷۹ تن ازت،۲۴ هزار تن فسفات و۱۳ هزار و۵۲۴ تن پتاس می باشد.
با توجه به این که حدود۶۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان وجود دارد که بعضی از از این اراضی دوکشته هستند وحدود۱۵۰ هزار هکتارکشت تابستانه هم داریم یعنی در مجموع ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی باید زیر کشت روند .
سهم امنیت غذایی گلستان ، برای تولیدچهار ونبم میلیون تن محصولاتکشاورزی و دامی و۱۲ درصد امیت غذایی کشور است
همچنین گلستان، گندم بنبانکشور شناخته می شود، حدود ۹ تا۱۱ درصد گندم کشور توسط این استان تولید می شود حدود۳۶ روز نان مردم کشور را این استان تامین می کند.
برای تولید یک نیممیلیون تن گندم، بیش از۱۰۰ هزارتن کلزا،۳۰۰ هزار تن جو و سایر محصولات از قبیل ، پنبه ،سویا، برنج، سبب زمینی و… در مجموع بالای ۲۵۰ هزار تن کود یارانه ای«ازت ، فسفات وپتاس » و غیر یارانه ای« آلی، بیولوژیک،ریزی مغذی ها» نیاز داریم تا تولید خوبی داشته باشیم اما چیزی که نصیب استان می شود۵ درصد سهم کشوری است.
در حال حاضر با توجه به کمبود آب و بحرانی که تقریبا تمام کشور را درگیر کرده، نیاز است، ترکیب بهینه عوامل بیشتر رعایت شود و مصرف کود را افزایش دهیم تا بهرهوری آب ارتقا یابد؛ یعنی در بیشتر مناطق بدون اینکه زمین را تغذیه کنند، از آن غذا میگیرند. در چنین شرایطی زمین فرسوده شده و بهرهوری عوامل تولید پایین میآید؛ بنابراین اراضی آب مصرف میکنند، اما غذا ندارند.
طبق آمارهای موجود، ضریب همبستگی افزایش عملکرد کشت گندم و مصرف کود شیمیایی در کشت آبی ۷۸ درصد و در کشت دیم گندم ۵۱ درصد است.
دیدگاهتان را بنویسید